Lekvárfőzés Pintéréknél

Gyümölcsösünkben 220 barack-, 160 szilva- és 25 meggyfán érik a zamatos gyümölcs. Az ősi magyar kajszi mellett ceglédi óriás, ceglédi bíbor és óriás kajszi barackfákon terem lekvárjaink alapanyaga. A gyümölcsösben tavasztól késő őszig tart a munka, mely a metszéssel kezdődik, és a szürettel ér véget.

 

Csipke- és somlekvárunk alapanyaga a Noszvaj környéki erdőkből származik a késő ősszel érő bogyós gyümölcsök természetes lelőhelyéről. Eperdzsemünkhöz a gyümölcsöt a Dunakanyarból szerezzük be, melynek epertermő vidékei országszerte híresek. A fekete ribizlit a Bükk hegység lábánál őstermelők termesztik. 2011-ben először készítettünk kékáfonya lekvárt, melynek alapanyagát Erdélyből hozzuk.

Augusztus közepétől késő szeptemberig folyamatosan érnek a különböző fajtájú szilvák, melyekből különböző zamatú lekvárok készülnek. Az augusztusi érésű lédús fajtákból (lepotica, stanley) savanykásabb aromájú, illatos lekvár készül, melyet kis mennyiségű cukorral ízesítünk. Szeptemberben a besztercei („berci”) szilva a kedvenc, mely az ősi ízeket idézi fel, és a késői érés hatására alkalmas teljesen cukormentes lekvár főzésére is.  Nagyanyáink hajdanán még csak ezt az apró szemű szilvafajtát ismerték.


Nagyszüleink és szüleink évtizedeken keresztül hagyományos módszerrel, kis fatüzelésű üstben, kézi fa lekvárkavaróval („lapocka”) folyamatosan kavargatva egy napon át főzték az egyre sűrűsödő és sötétebbé váló szilvalekvárt. A család tagjai mind részt vettek a munkában, az idősebbek kimagozták a szilvát, a fiatalasszonyok és férfiak pedig felváltva kavarták, mivel a sűrűsödő lekvár órákon át tartó kavarása nem kis erőfeszítést igényelt.

Ma a kézi erőt felváltotta a gépi erő, a magvazást és a kavarást villamos motorral hajtott gépek végzik. Minden gyümölcsöt, amelyet lekvárkészítésre használunk, szemenként nézünk át, csak hibátlan gyümölcsök kerülhetnek az üstbe.

A Pintér család apraja-nagyja részt vesz a lekvár készítésében. A kicsik előszeretettel dézsmálják a lekvárt, az idősek pedig a „minőség-ellenőrzésért” felelnek, hogy a hagyományoknak megfelelő ízű és állagú termék készüljön. A szülők családi házánál bárki betekintést nyerhet a lekvárfőzés rejtelmeibe, kóstolhat és vásárolhat is.